Flinke dreun voor de zakelijke vastgoedmarkt in Twente

Flinke dreun voor de zakelijke vastgoedmarkt in Twente

Geschreven door Wouter Tijhuis op 20 januari 2021

De Twentse zakelijke vastgoedmarkt is in 2020 flink teruggelopen. Er werd ruim een derde minder kantoor- en bedrijfsruimte verhuurd. Een teruggang zoals deze is ongekend na jaren van voorspoed. De zorgen liggen echter bij de winkelmarkt.

Onzekerheid in de winkelmarkt

Voor vastgoedbezitters en huurders van winkels wordt 2021 een spannend jaar, geeft Wouter Tijhuis aan: „Het is de vraag wat er gaat gebeuren als alles weer normaal is. Als de steun van de overheid is gestopt en retailers betalingen, die vooruit zijn geschoven, moeten gaan doen. Kunnen ze hun winkels dan open houden, of lukt dat niet?”.

Volgens Roy Duijn is de huidige situatie niet te vergelijken met de eerste lockdown in 2020: „Toen waren er eigenaren van vastgoed die hun huurders vrijstelling van betaling, of huurkorting gaven. Dat gebeurt nu veel minder, omdat die vastgoedbezitters zelf ook moeten blijven aflossen bij de bank. Eigenaren van winkelpanden die zelf flink gefinancierd zijn, moeten bijstorten als ze blijvende huurkortingen of huurverlaging geven. Want dan is hun vastgoed minder waard voor de bank.”

Kantoren worden ontmoetingsplekken

Doordat thuiswerken inmiddels breed is geaccepteerd, wordt de vraag naar kantoorruimte waarschijnlijk structureel lager. Kantoren worden steeds meer ontmoetingsplekken en dat vraagt om een huiskamerachtige uitstraling. Kantooreigenaren zullen moeten investeren, voorspelt Duijn. „Huurders willen nu hippe kantoren die gezelligheid uitstralen.” Traditionele kantorenparken als Westermaat in Hengelo krijgen het volgens hem moeilijk. „Daar zal geïnvesteerd moeten worden, ook in aankleding.”

Lees het volledige artikel in de Tubantia

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie